2011. április 10., vasárnap

A Főnök is ember?

Természetesen, - gondolom azzal mindannyian egyetértünk - hogy a munkahelyi légkör alakulásának egyik tényezője a Főnök, vagyis a vezetés.
Azt is el kell fogadnom, hogy a főnök helyzete sem könnyű, mivel ő az aki két oldalról kapja a hideget - meleget. A fentről jövő utasítást akkor is végre kell hajta(t)ni ha nem teljesen ért vele egyet és ezt a beosztottak felé nem mutathatja ki. A lentről jövő panaszokra viszont neki kell megoldást találni.
DE - úgy gondolom, hogy a főnök nem a bokorból terem, hanem megfelelő végzettség és meglévő tapasztalat alapján kerül a pozícióba. (vagy, tévedek?) Ebből következtetve tudja, hogy mi a feladata és, hogy mire vállalkozik. Bár manapság ezen feltételezésemet egyre inkább cáfolni látom amikor nagyon pozíciókba nagyon fiatalokat látok, akiknek a tapasztalat megszerzésére legalább egy nyári szünet állhatott rendelkezésre. Erről inkább nem írok többet.
Tehát, attól hogy a főnököt felülről ....., az nem biztos, hogy lefelé tovább kell adni. Nyilván ez a pozíciótól, beosztástól és az embertől függő dolog. (meg egy csomó mástól.)
Szerintem, egy egymást jól ismerő összeszokott csapat sokkal hatékonyabb a munkában mint egy feszültségekkel teli széthúzó társaság és ebben a főnöknek nagy szerepe lehet.
Bár, a MissRed által leírt tábor egy nyereség orientált gazdasági társaság tréningjéről szólt, szívesen kipróbálnék hasonlót a saját területünkön, mivel a munkahelyen kívül is szervezett (akár kötetlen) közös programok elősegítik a társaság csapattá válását és kiderülhet, hogy a Főnök is egy gondokkal küzdő kolléga, vagyis Ő is "ember"!

1 megjegyzés:

  1. Tulajdonképpen, ha fentről és lentről, hideget és meleget, akkor statisztikailag tökéletesen kell éreznie magát, mert az átlag az pont jó :)))))))))

    VálaszTörlés